سرطان دهانه رحم سرطانی است که از سلول های دهانه رحم آغاز می شود. دهانه رحم انتهای پایین و نازک رحم است. دهانه رحم، رحم را به واژن (کانال زایمان) متصل می کند. سرطان دهانه رحم معمولاً با گذشت زمان ایجاد می شود. قبل از اینکه سرطان در دهانه رحم ظاهر شود، سلولهای دهانه رحم تغییراتی به نام دیسپلازی را تجربه میکنند که در آن سلولهای غیرطبیعی در بافت دهانه رحم ظاهر میشوند. با گذشت زمان، اگر سلولهای غیرطبیعی تخریب یا حذف نشوند، ممکن است به سلولهای سرطانی تبدیل شود و شروع به رشد کرده و بیشتر به دهانه رحم و نواحی اطراف آن گسترش پیدا کند.
آناتومی دستگاه تناسلی زنان
اندام های دستگاه تناسلی زنان شامل رحم، تخمدان ها، لوله های فالوپ، دهانه رحم و واژن است. رحم دارای یک لایه بیرونی عضلانی به نام میومتر و یک پوشش داخلی به نام آندومتر است.
دهانه رحم دارای دو بخش اصلی است
اکتوسرویکس (که اگزوسرویکس نیز نامیده می شود) قسمت بیرونی دهانه رحم است که در طول معاینه زنان قابل مشاهده است. اکتوسرویکس با سلول های نازک و مسطحی به نام سلول های سنگفرشی پوشیده شده است.
اندوسرویکس قسمت داخلی دهانه رحم است که کانالی را تشکیل می دهد که واژن را به رحم متصل می کند. اندوسرویکس با سلول های غده ای ستونی پوشیده شده است که مخاط می سازند. محل اتصال سنگفرشی (که به آن منطقه تبدیل نیز می گویند) مرزی است که در آن اندوسرویکس و اکتوسرویکس به هم می رسند. بیشتر سرطان های دهانه رحم از این ناحیه شروع می شوند.
آناتومی دهانه رحم
دهانه رحم انتهای باریک و تحتانی رحم است که رحم را به واژن متصل می کند. از سیستم عامل داخلی (منفذ بین دهانه رحم و قسمت فوقانی رحم)، اندوسرویکس (قسمت داخلی دهانه رحم که کانال آندوسرویکال را تشکیل می دهد)، اکتوسرویکس (قسمت بیرونی دهانه رحم که باز می شود) تشکیل شده است. وارد واژن) و سیستم عامل خارجی (دهانه بین دهانه رحم و واژن). ناحیه ای که در آن اندوسرویکس و اکتوسرویکس به هم می رسند، اتصال سنگفرشی نامیده می شود که هم سلول های غده ای (سلول های ستونی شکل که مخاط می سازند) از اندوسرویکس و هم سلول های سنگفرشی (سلول های نازک و مسطح) از اکتوسرویکس است. محل اتصال سنگفرشی گاهی اوقات به عنوان منطقه تبدیل نامیده می شود.
انواع سرطان دهانه رحم
سرطان دهانه رحم بر اساس نوع سلولی که سرطان از آنجا شروع شده نامگذاری می شود. دو نوع اصلی عبارتند از:
کارسینوم سلول سنگفرشی: اکثر سرطان های دهانه رحم (تا 90 درصد) کارسینوم سلول سنگفرشی هستند. این سرطان ها از سلول های اکتوسرویکس ایجاد می شوند.
آدنوکارسینوم: آدنوکارسینوم های دهانه رحم در سلول های غده ای اندوسرویکس ایجاد می شوند. آدنوکارسینوم سلول شفاف که به آن کارسینوم سلول شفاف یا مزونفروم نیز می گویند، نوع نادری از آدنوکارسینوم دهانه رحم است.
گاهی اوقات، سرطان دهانه رحم دارای ویژگی های کارسینوم سلول سنگفرشی و آدنوکارسینوم است. این کارسینوم مختلط یا کارسینوم آدنوسکواموس نامیده می شود. به ندرت، سرطان در سایر سلول های دهانه رحم ایجاد می شود.
علائم سرطان دهانه رحم
سرطان دهانه رحم در اوایل معمولاً علائمی ندارد و تشخیص آن را دشوار می کند. علائم معمولا پس از گسترش سرطان شروع می شود. هنگامی که علائم سرطان دهانه رحم در مراحل اولیه رخ می دهد، ممکن است شامل موارد زیر باشد.
- خونریزی بعد از رابطه جنسی
- خونریزی بعد از یائسگی
- خونریزی واژینال بین دوره ها یا دوره هایی که شدیدتر یا طولانی تر از حد طبیعی خونریزی میکنید
- ترشحات واژن که آبکی و دارای بوی تند یا حاوی خون هستند
- درد لگن یا درد هنگام رابطه جنسی
علائم سرطان پیشرفته دهانه رحم
- اجابت مزاج دشوار یا دردناک یا خونریزی از راست روده هنگام اجابت مزاج
- ادرار سخت یا دردناک یا وجود خون در ادرار
- کمردرد مبهم
- تورم پاها
- درد در شکم
- احساس خستگی
این علائم ممکن است ناشی از بسیاری از بیماری ها به جز سرطان دهانه رحم باشد. تنها راه شناخت این است که به یک متخصص بهداشت مراجعه کنید. اگر سرطان دهانه رحم باشد، نادیده گرفتن علائم می تواند درمان را به تاخیر بیاندازد و اثربخشی آن را کاهش دهد.
غربالگری سرطان دهانه رحم
چه زمانی برای غربالگری سرطان دهانه رحم انجام شود؟اینکه هر چند وقت یکبار باید از نظر سرطان دهانه رحم غربالگری شوید و اینکه کدام آزمایش را باید انجام دهید به سن و سابقه سلامتی شما بستگی دارد. از آنجایی که واکسیناسیون HPV از عفونت با انواع پرخطر HPV جلوگیری نمی کند، افراد واکسینه شده که دهانه رحم دارند باید توصیه های غربالگری سرطان دهانه رحم را رعایت کنند.
سن 21-29 سال
اگر در این گروه سنی هستید، توصیه میشود اولین تست پاپ خود را در سن 21 سالگی انجام دهید و به دنبال آن هر 3 سال یکبار آزمایش پاپ انجام دهید. حتی اگر از نظر جنسی فعال هستید، قبل از 21 سالگی نیازی به انجام تست پاپ ندارید.
سن 30-65 سال
اگر در این گروه سنی هستید، غربالگری سرطان دهانه رحم را با استفاده از یکی از روش های زیر توصیه می کند:
- تست HPV هر 5 سال یکبار
- هر 5 سال یکبار آزمایش HPV/Pap
- تست پاپ هر 3 سال یکبار
دستورالعمل های به روز شده غربالگری سرطان دهانه رحم از ACS توصیه می کند غربالگری را از 25 سالگی با آزمایش HPV شروع کنید و هر 5 سال تا 65 سالگی آزمایش HPV را انجام دهید. با این حال، آزمایش با تست HPV/Pap هر 5 سال یا با آزمایش پاپ هر 3 سال یکبار هنوز وجود دارد.
بیشتر از 65 سال
اگر در این گروه سنی هستید، با پزشک زنان خود صحبت کنید تا بدانید که آیا غربالگری هنوز مورد نیاز است یا خیر. اگر شما به طور منظم غربالگری شده اید و نتایج آزمایش طبیعی داشته اید، احتمالاً پزشک به شما توصیه می کند که دیگر نیازی به غربالگری ندارید. با این حال، اگر نتایج آزمایش اخیر شما غیرطبیعی بود یا به طور منظم غربالگری نشده اید، ممکن است لازم باشد غربالگری را پس از 65 سالگی ادامه دهید.
استثنائات دستورالعمل های غربالگری سرطان دهانه رحم
- HIV مثبت هستند
- سیستم ایمنی ضعیفی دارند
- قبل از تولد در معرض دارویی به نام دی اتیل استیلبسترول (DES) قرار گرفتند که در اواسط دهه 1970 برای برخی از زنان باردار تجویز میشد.
- اخیراً آزمایش غربالگری دهانه رحم یا نتیجه بیوپسی غیرطبیعی داشت
- سرطان دهانه رحم داشته اند
اگر به دلایلی که به سرطان یا سلولهای غیرطبیعی دهانه رحم مربوط نمیشود، عمل برداشتن هر دو رحم و دهانه رحم (به نام هیسترکتومی کامل) انجام دادهاید، نیازی به غربالگری سرطان دهانه رحم ندارید. با این حال، اگر هیسترکتومی شما مربوط به سرطان دهانه رحم یا پیش سرطان بود، با پزشک خود صحبت کنید تا بدانید به چه مراقبت های بعدی نیاز دارید. اگر جراحی برای برداشتن رحم انجام داده اید، اما نه دهانه رحم (که گاهی اوقات هیسترکتومی جزئی یا فوق سرویکس نامیده می شود) باید غربالگری معمول سرطان دهانه رحم را ادامه دهید.
هزینه تست سرطان دهانه رحم
تست پاپ اسمیر که به عنوان تست سرطان دهانه رحم انجام میشود توسط پزشک زنان نمونه برداری میشود . هزینه تست پاپ اسمیر در آزمایشگاه حدود 318 هزار تومان میباشد .
متخصصان لیماطب میتوانند نمونه پاتولوژی گرفته شده توسط پزشک را از شما دریافت و به آزمایشگاه های معتبر برسانند همچنین گروه تخصصی لیماطب میتواند متخصصان زنان زایمان نازایی مطرح شهر تهران را به شما معرفی کند تا از ابتدای نمونه برداری تا تفسیر جواب نهایی همراه شما باشیم .
راه های جلوگیری از سرطان دهانه رحم
برای جلوگیری از سرطان دهانه رحم باید هر سه سال غربالگری تست پاپ اسمیر انجام دهید و در صورت مشاهده نکردن مورد مشکوک هر سه سال آن را تکرار کنید همچنین باید هر 5 سال تست اچ پی وی بدهید و در صورتی که مشکلی وجود نداشت هر 5 سال آن را تکرار کنید لازم به ذکر است در صورت مشاهده جواب مشکوک میبایست زیر نظر پزشک در فاصله زمانی های کمتری این تست ها را انجام دهید .
همچنین از راه های دیگر جلوگیری از سرطان دهانه رحم واکسیناسیون شدن در برابر ویروس hpv میباشد .
برای تهیه و تزریق واکسن گارداسیل یا واکسن پاپیلوگارد با مجموعه لیماطب در تماس باشید .
همچنین برای جلوگیری از سرطان دهانه رحم مصرف دخانیات و مصرف مشروبات الکلی را حذف کنید .
نظرات کاربران